Ontwikkeling DRACHT  N-2022

 

 

WEEK 1 (0-7 dagen)
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

De embryo's zijn nog 2-cellig en wachten in de eileiders.

Sperma bereikt de eileider waar zich de rijpe eicellen bevinden.

 
 

 
 

 

WEEK 2 (8-14 dagen)
De embryo is nu 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind van de week 64-cellig.
De eicellen ontwikkelen zich tot kiemblazen (blastocyten)
In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.
 

 

 

 

WEEK 3 (15-21 dagen)
Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus
 

 

 

 

 

WEEK 4 (22-28 dagen)
Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.
Het hoofdje krijgt vorm
De foetus groeit van 5-10 mm tot 14-15 mm.
De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu het meest kwetsbaar.
De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht.

 

 
 

 

WEEK 5 (29-34 dagen)
 
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm.  De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. 
De ogen die ervoor open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen.. .
Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.
De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf.
De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.
 

 
 
 

WEEK 6 (35-41 dagen)

 
Ontwikkeling van de huid en pigmentvorming.
De foetus is nu ongeveer 45 mm groot.
Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden.
De buik van de teef begint dikker te worden.
Nu na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.
 

 

De echo heeft aangetoond dat onze Zarčne drachtig is !!

We kunnen dus weer met een dagboek gaan beginnen.

 

een mooi buikje met 38 dagen

 

ECHO DRACHT N-2022

Door omstandigheden (oa feestdagen, boosters en meer), een beetje laat de echo gemaakt, waardoor het aantal pups niet meer geteld kon worden. Maar het belangrijkste was natuurlijk, dat er duidelijk te zien was, dat Zarčne drachtig is !
Uitgerekend weigerde mijn camera mee te werken, zodat we het met de telefoon moesten filmen. Helaas bij deze kliniek wordt het niet op een CD-rom geplaatst. Jammer want in het verleden waren we dus erg verwend met de foto's en video's van Annemarie Reinders. Helaas is zij niet meer aan de praktijk verbonden. Ik heb het nog nooit eerder gedaan, maar misschien ga ik, later in de dracht, een X-ray laten maken. Zodat we toch een beetje weten wat we kunnen verwachten.
 
 

boven de wijsvinger is het schedeltje te zien

verder naar rechts kun je het hartje zien kloppen

ook in het midden is eventjes een voorpootje te zien

 

klik op afbeelding

 
 
 
 

WEEK 7 (42-48 dagen)

 
Groei en ontwikkeling gaan verder.
Deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto's. Aan de eind van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken
Ook begint de teef zichzelf meer te verzorgen en haar borsten worden nog groter.
Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek

 

 

 
 

 

 

N2022-dag 42

We gaan al weer aan de 7e week beginnen. Het gaat goed met Zarčne, maar ze is super hongerig !  Ze heeft nooit geschooid, maar nu probeert ze op allerlei manieren de aandacht te vragen. Ze krijgt sinds deze week heel iets meer dan normaal.  Haar buikje begint nu te groeien.
 
 

 

N2022-dag 44

 
 

 

N2022-dag 46

De kleinkinderen Cas (7) en Linn (5) logeren bij ons in de Kerstvakantie.
Pagaille en Zarčne genieten daar volop van. Zarčne kreeg vanmorgen een heerlijke zachte buikmassage van Cas.
 
 
 
 

 

WEEK 8 (49-55 dagen)
Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen.  Vanaf dag 50 ongeveer zijn de bewegingen van de foetus zichtbaar.
Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben.
De foetus is nu ook behaard.
 

 
 

 
de 8e week is begonnen, dus het wordt nu echt spannend. Zarčne heeft nog steeds veel zin in eten. De melkpakketten beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Het is op de foto's nog niet zo duidelijk te zien omdat er nog veel vacht zit. Voorheen werd de buik voor de echo helemaal geschoren, wat bij deze keer niet het geval was. Meestal valt het vanzelf ook nog wel iets uit en anders helpen we een handje.
 
 

13.01.2022

Ik had voor afgelopen dinsdag (11/01) een afspraak voor de X-ray staan bij onze dierenarts.
Maar toen werd ik afgelopen weekend ziek (nee geen Corona) en moest de afspraak afzeggen.
Na nog eens heel goed nagedacht te hebben, heb ik besloten toch geen X-ray te laten maken. Ik wil deze pupjes echt niet blootstellen aan de röntgenstralen. We moeten dus gewoon afwachten en we laten ons dus verrassen !!
 
Aankomend weekend gaan we de werpkist plaatsen en beginnen we die week er na met het opmeten van haar temperatuur.
 
 

14.01.2022

Zarčne vindt het allemaal prima en is super relaxed. Het is wel heel erg jammer, dat haar buik bij de echo niet geschoren is, want nu kun je niet goed zien hoe die gegroeid is ...
De 8e week is bijna ten einde en binnenkort gaan we aan de laatste week beginnen.
Het gaat nu echt spannend worden.
 

 

 

 

 
 
 
 

WEEK 9 (56-63 dagen)

 
 
Dit is de laatste week van de dracht . Groei en ontwikkeling gaat verder en de geboorte zal tussen dag 59 en 63 plaatsvinden. Vanaf dag 57 is de pup levensvatbaar.
 
Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud.
 

 
 
Vandaag zijn we aan de 9e week begonnen en zijn we ook met temperaturen begonnen.
Binnenkort zal ik de grafiek ook gaan plaatsen.

Vaak kan de lichaamstemperatuur 1-1,5 graden dalen, 24 uur voordat de bevalling zich aankondigt

 

uuuuuuh Karin .........

 je denkt toch niet, dat ik in die kist ga liggen ?????????

 

 

 
 

18.01.2022

 
PAGAILLE houdt de wacht bij de werpkist, zodat niemand de knuffels kan wegkapen.
Zij neemt ze liever zelf in beslag .....
 
 

21.01.2022

 

 

 

 

 
Onder toeziend oog van Zarčne hebben Cas, Linn en Pagaille de werpkist en knuffels nagekeken en goedgekeurd. Zarčne is nog heel relaxed en vindt alles prima.
Samen met Pagaille is ze in afwachting van wat er allemaal gaat gebeuren.
 
 
 

 
We zijn begonnen met het opmeten van de lichaamstemperatuur bij Zarčne. Normaal gesproken kan de temperatuur 1,0 tot 1,5 °C dalen, voordat de bevalling gaat beginnen.
De temperatuur kan in het begin een beetje heen- en weer gaan ...
Deze grafiek zal dagelijks aangepast worden.
Zarčne moet er nog aan wennen, zodra ze de thermometer ziet, gaat ze stevig op haar billen zitten ...
Maar uiteindelijk gaat het toch lukken ....